Borang Pesanan

Name:
Email Address:
Alamat Penghantaran
Kod Produk dan Kuantiti
Arahan Tambahan?

This contact form was created by Freedback.

Saturday, 20 July 2013

Starting Up as A Blogger 

Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera semua,

                       Hari ini bermula lembaran baru dalam hidup ku. Well, actually I had said that many times already, starting from the moment I started working until the latest stage where this blog is born. Betul tak? Setiap kali kita ada sesuatu yang baru berlaku, maka itulah masanya kita membuka lembaran baru dalam hidup kita.


                        Telah lama aku berniat untuk menyertai alam siber ini sebagai seorang blogger, tetapi berbagai 'dugaan'..(well...lebih kepada alasan sebenarnya).. yang menghalang. Kesibukan bekerja, kesibukan membesarkan dua orang puteri dan seorang puteraku, kesibukan mencari pendapatan 'tambahan' kepada apa yang ada sebelum ini, menjadikan keinginan itu diletakkan di tempat yang paling rendah di dalam "priority list" aku. Habis..kenapa tiba-tiba pula awak tu boleh menyertai dunia blogging ini? Mungkin itu soalan anda. Aku juga akan menanyakan soalan yang sama jika berada di tempat anda.

Jawapan kepada soalan itu adalah sekarang aku sudah mempunyai fleksibiliti masa yang selama ini adalah sebaliknya. Juga, aku memaksa diri ini untuk mula belajar bagaimana caranya menulis blog dan mencari pendapatan melalui alam siber ini. Mujurlah ada kelas Asas Blog dan Page yang dapat membantuku. Terimakasih Mentorku Puan Zaila Mohamad di atas pengajaran yang telah, sedang dan akan diberikan kepadaku.

                      Anda tentu tertanya-tanya, siapakah aku yang ingin menceburi bidang ini? Aku bukan selebriti, aku juga bukan VVIPs. Aku hanyalah insan biasa yang ingin menulis untuk menyatakan rasa hatiku kepada anda semua. Jika anda sedia membaca, aku gembira, tetapi jika anda tidak mahu membacanya, maka aku juga gembira kerana dapat meluahkan apa yang aku rasakan. Sekurang-kurangnya apa yang terbuku di hati ini dapat aku lepaskan.


                    Umurku akan mencapai 47 tahun pada penghujung tahun ini. Aku telah berumahtangga selama 19 tahun dan dikurniakan 3 orang anak. Pertemuanku dengan isteriku bermula di tempat kerja dan kami menjadi kawan dan seterusnya bertunang dan berkahwin pada 4hb Jun 1994. Puteriku yang pertama yang kunamakan Rabiatul Adawiyah telah lahir pada bulan May 1995. Namanya yang telah kusimpan sejak aku di Tingkatan Lima lagi adalah mengambil sempena nama seorang wanita yang telah dijanjikan Allah dengan SyurgaNya semasa didunia lagi. Puteriku yang kedua ialah Anis Athiqah yang lahir pada Disember 1997. Manakala satu-satunya puteraku ialah Muhammad Hazeeq Asyraf yang dilahirkan pada bulan Ogos 2000.


                   Pada masa ini, apa yang amat diperlukan ialah supaya usaha untuk menceburi bidang siber ini berjaya memberikan apa yang aku kehendaki, iaitu mendatang pendapatan kepadaku. Aku tiada jalan lain melainkan berjaya dalam bidang ini. "No ifs, ands or buts about it. That is how desparate a situation I am in at the moment". Semenjak 'kehilangan' pekerjaan ini, aku bergantung sepenuhnya kepada orang yang tersayang untuk menyaraku. Memang dia yang terbaik. Tiada pernah dia merungut dengan apa yang berlaku, tapi aku mesti melaksanakan tanggungjawabku untuk menyara keluarga. Itu adalah tugasku sebagai Ketua Keluarga.


                   Ya Allah, aku mohon kepadaMu agar Kau restuilah usahaku kali ini Ya Allah.

                   Hanya padaMu aku serahkan segalanya.
                 


                  Sekian sahaja coretanku untuk kali ini. Tunggulah coretan-coretanku yang akan datang InsyaAllah. Sehingga berjumpa lagi. 

Wassallam. Adios Amigos y Amigas.

                    

No comments: